STRAIPSNIS

KAIP PRAKTIKĄ PAVERSTI ĮPROČIU?

Tadas Vosylius

Lapkritis, 2018

Pasak wikipedijos, įprotis – tai žmogaus veiklos ir ugdymo procese susiformavęs polinkis atlikti tam tikrą veiksmą, kuris susidaro nuolat tą veiksmą kartojant.

Ar gali praktika virsti įpročiu?

Knygoje “Įpročio galia” Charles Duhigg aiškina, kad įpročio procesas mūsų smegenyse yra tarsi trijų pakopų kilpa.

Pirma pakopa – tai signalas, trigeris, kuris sako jūsų smegenims pereitį į automatinį režimą ir pasirinkti, kurį įprotį naudoti.
Antra pakopa – tai rutina, kuri gali būti fizinė, psichinė ar emocinė.
Trečia pakopa – tai yra atlygis, kuris padeda jūsų smegenims išsiaiškinti, ar šią konkrečią kilpą yra verta prisiminti ateityje.

Taigi, norint sukurti kaligrafijos praktikos įprotį, jūsų trigeris turėtų būti kaligrafijos praktika kiekvieną dieną tuo pačiu metu. Rutina – tai įvairių pratimų, dekoratyvinių elementų ar alfabetų rinkinys kaligrafijos praktikai. Na, ir atlygis, kuris priklauso nuo jūsų pačių.

Žinoma, siektinas atlygis už visas valandas, praleistas prie stalo su kaligrafijos priemone, yra jūsų rankos judesių laisvumas. Tačiau norėdami suformuoti kaligrafijos praktikos įprotį, turėtumėte save paskatinti iškart po kasdienės praktikos rutinos.

Mes turime puoselėti teigiamas emocijas rutinai, kad galėtume jos laikytis.

Skamba įdomiai, ar ne? Vienaip ar kitaip, teigiamos emocijos rutinoje ir yra tas variklis, kuris verčia judėti pirmyn.

Tai koks gi galėtų būti atlygis sau? Taure vyno, megstama muzika, geras filmas, pasivaiksciojimas parke ir t.t. Galima sugalvoti begalę savęs paskatinimo būdų, svarbu, kad tai keltų teigiamas emocijas ir verstų laukti kitos dienos.

Taigi, linkiu sėkmės praktikuojantis bei pažabojant rutiną ir – iki kito karto!

error: Turinys apsaugotas.

Pin It on Pinterest

Share This